Batrana pensie

Marturisesc ca sunt fan Kiyosaki autor al ghidului financiar inceput cu "Tata bogat, tata sarac".
Din scrierile lui Kiyosaki am invatat ca trebuie ca fiecare, personal, sa aiba grija de banii sai. Adica, sa investeasca la tinerete si sa culega roadele unor alegeri intelepte mai tarziu. Insa, majoritatea oamenilor se astepta ca la batranete guvernul sa aiba grija de ei. Sa primeasca o pensie cuvenita pentru anii de munca in care au cotizat la asigurarile sociale. Tot autorul mai spune ca generatia lui primeste de la asigurarile sociale 50% din cat au cotizat, iar generatiile mai tinere, cand vor ajunge la randul lor pensionari vor primi 25% din cat au cotizat; statul este un prost investitor al banilor nostri.
Si in plus, adaug eu, casa de pensii face niste calcule malefice... se asteapta ca dupa ce iesi la pensie sa nu traiesti prea mult... altminteri ii incarci balanta de plati.
Familia a sarit cu gura pe mine sa nu mai muncesc doar ca persoana juridica, pe factura, ci sa imi fac colo si un dosar de munca, sa platesc la stat sa am pensie la batranete. Ce frumos!
Si nu mai departe de acum 2 zile am aflat ca in intelepciunea ei, Casa de pensii a sectorului 1 s-a autosesizat si a emis o decizie pe 5 mai care a ajuns prin posta pe 2 iunie la oficiu si pe 4 iunie la destinatar - care este pensionara de maica-mea - prin care era anuntata ca are de dat inapoi banii primiti in ultimii doi ani, ca fiind necuveniti, doar un maruntis de 3800 de ron.
In 1993 tata a murit intr-un accident de munca la Siderca Calarasi, ars cu otel topit. Si pentru ca nu a murit pe loc, ci 3 zile mai tarziu, la spital, s-a calculat o pensie de urmas pentru cei 4 copii minori ramasi conform categoriei 2, nu 1, adica bani mai putini. Statul trebuie sa faca economii, orice s-ar intampla cand e vorba de cetateanul de rand.
Si pana in 2006 ultimul copil minor a primit pensie de urmas cand s-a retras de la facultate si mama nu a mai prezentat adeverinta necesara pensiei de urmas. Pensia a fost sistata conform legii. Dupa 3 luni a fost reluata si a fost la casa pensiilor sa intrebe ce s-a intamplat. I s-a raspuns ca din acel moment primeste pensia ei de urmas ca sotie a decedatului, deoarece a implinit limita de varsta. Until now...
Dupa 2 ani, casa de pensii se razgandeste si cere banii inapoi si dispar si toate inregistrarile din computer referitoare la pensionara... i se raspunde de catre functionara de la computer: "doamna, nu stiu nimic... in dreptul numelui dvs. toate datele au fost sterse".
Ramane actiunea in justitie, desigur.
Deci, drag contribuabil, cotizeaza matale ca atuci cand iti vei cere drepturile avem noi (functionarii) grija sa primesti "glorie eterna".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Atractie si respingere

Termoterapie, reflexoterapie si genunchi vindecati repede si fara durere

Speologi in actiune