sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cum scapi de impozitul forfetar

Pe http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_15283/Grila-impozitul-forfetar-pentru-firme-publicata-in-Monitorul-Oficial.html) am gasit detalii utile privind procedura de suspendare sau radiere a firmelor care nu inregistreaza venituri suficiente astfel incat sa fie rentabil sa isi continue activitatea in conditiile aplicarii noului impozit forfetar.
La Registrul Comertului cheltuielile de inregistrare a hotararii de suspendare nu sunt de 120 ron ci de 284, pentru ca Oficiul face bucatele fiecare declaratie pe care te obliga sa o depui la dosar si taxeaza cu 30 lei fiecare bucata de hartie, pe care tot ei te obliga sa o anexezi.
Monitorul Oficial iti ia 100 lei pentru publicare pentru fiecare 2000 de caractere.
Dupa ce redactezei hotararea AGA, selectezi tot textul si din optiunea word count afli numarul de caractere cu spatii. Cu printscreen copiezi caseta generata de word count si o copiezi in anexa la declaratie.
Este obligatoriu de anexat la dosar Certificatul constatator emis la infiintarea firmei, prin care a fost autorizata functionarea firmei in baza declaratiei pe proprie raspundere.
Firmele infiintate inainte de 2005 care nu au acel certificat se prezinta cu fila 2 de la certificatul de inmatriculare, acela cu multe stampile de la pompieri, mediu etc.
Mai ai nevoie de formular de declaratie pe proprie raspundere Model 3, de cerere de inregistrare mentiuni, de imputernicire - daca trimiti pe altcineva cu dosarul, de timbre fiscale 0,15 lei, in numar de doua.
Daca nu cumperi la timp de la posta timbrele, le iei la suprapret de la personaje dubioase care asteapta in fata registrului comertului si care le vand la pretul de de 2 lei, fata de 0,30 lei cat costa la posta.
Si multa rabdare, ca e de stat la coada. Mai ales dupa-amiaza se aglomereaza teribil.
Chiar si suspendate, firmele au obligatia de depunere anuala a bilantului.
Cel putin scapa de depunere declaratii.
Registrul comertului se misca totusi repede, in cateva zile elibereaza incheierea de autentificare de la judecator si cu hartiile de la registru se merge la administratia financiara impreuna cu un formular 010 ca sa anunti suspendarea firmei.

Eficienta in afaceri cu forta

Actualul ministru de finante, dl Pogea obliga antreprenorii sa fie eficienti sau sa renunte la firmele lor. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, se va plati un impozit forfetar incepand de la 0 lei venituri, indiferent de cheltuilile inregistrate de firma.
Ce este de neinteles, este faptul ca actualul Guvern a incalcat prevederile legale privind modificarea Codului Fiscal. Modificarile privitoare la impozit se pot face doar prin modificarea codului fiscal care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie anul urmator.
Insa ordonanta de urgenta a ocolit dezbaterea in Parlament - unde este exercitiul democratic, atunci? - si a avut un traseu fulgerator, ajungand in doua saptamani sa fie publicata in Monitorul Oficial urmand sa intre in vigoare la doua saptamani de la publicare.
Constitutia spune ca nimeni nu e mai presus de Lege. De ce incalca Guvernul Legea?
Nu este primul care trebuie sa o respecte si sa ia masuri sa fie aparata?
Asa cum a fost adoptata, ordonanata de urgenta este neconstitutionala. Sunt curioasa sa vad daca asociatiile oamenilor de afaceri vor ataca la Curtea Constitutionala aceasta ordonanta.
Unele, probabil ca nu, pentru ca sunt totusi unele avantaje in aceasta masura: in sfera serviciilor, unde sunt cheltuieli mici si venituri mari, la un venit de 52.000 lei cu un impozit de 16% suma de platit ar fi de 8320 lei fata de 2200 lei, deci o reducere substantiala a impozitului, de aproape 4 ori! Dar profitul depinde de cheltuielile inregistrate.
Oricum, criza a determinat multi patroni sa isi reduca drastic cheltuielile.
Alte firme sunt tinute in asteptare, nu au activitate, si o parte dintre aceastea au fost inchise sau suspendate de urgenta de proprietarii lor. E ilogic totusi sa platesti 2200 de lei pe an impozit forfetar doar de dragul de a avea o firma cu care nu faci nimic.
Ce se intampla insa cu firmele care au cheltuieli mari, au datorii la banca, la furnizori si au angajati? Nu pot sa inchida pana nu platesc datoriile. Si cu ce bani vor plati impozitul?
Deci, banii care vor fi atrasi repede, repede la buget vor proveni de la aceste firme puse la zid si de la neatentii care au firme inregistrate, nu au activitate si neglijeaza sa le suspende sau sa le radieze.