Protest Rosia Montana

Joi, 8 iulie 2010 Rosia Montana Gold Corporation si Link Associates a organizat la hotelul Marriott o conferinta cu tema "Impactul potential, direct si indirect, al Proiectului Rosia Montana in economia Romaniei. 
In timp ce in hotel se desfasura conferinta in fata hotelului peste 50 de protestatari, membri ai asociatiilor civice si ecologice printre care Salvati Bucurestiul, Eco Civica, Asociatia Bucuresti, Regeneration, Alianta Civica, Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, Mai mult verde precum si voluntari au protestat cu pancarde in mod pasnic impotriva proiectului minier cu cianuri al Gabriel Resources Corporation.
Compania canadiana sustine ca proiectul este unul benefic zonei prin crearea de locuri de munca si o exploatare moderna si se angajeaza formal ca nu va lasa deseuri in urma, asociatiile civice iar ecologice atrag atentia ca toate aceste afirmatii fie sunt exagerari, fie nu au acoperire faptica.
Am participat cu o prietena la acest protest 

deoarece reprezentantii RMGC nu au reusit sa ma convinga, cum de altfel nu au convins nicio persoana bine intentionata ca efectele exploatarii cu cianuri a aurului de la Rosia Montana ar fi benefice.
In primul rand, zona are o valoare istorica deosebita datorita galeriilor romane vechi de 2000 de ani. Exploatarea cu cianuri produce dezastre ecologice care nu pot fi remediate. Societatea civila propune includerea Rosiei Montana in patrimoniul UNESCO World Heritage datorita valorilor arheologice prezente in zona.
Turismul ar trebui sa fie solutia din care intreaga societate sa aiba de castigat, si nu interesele corporatiste de peste ocean, spun reprezentantii asociatiilor ecologice. La aceasta parere ma alatur si eu, cred ca este preferabil sa pastram valorile istorice si sa le protejam.
Protestul a avut aspectul unei satire. Ca raspuns la afirmatia reprezentantil RMGC cum ca o ceasca de cafea contine mai multa cianura decat reziduurile care vor rezulta din exploatare, incercand sa convinga ca respectiva exploatare este prietenoasa cu mediul, protestarii au avut simbolic pahare cu cianura in mana. 
Vorbitorii au denuntat public practicile folosite de RBGC pentru a-si pune planurile in aplicare, au aratat ca viclenii "golzi" au declarat zona monoindustriala astfel incat legal nu mai poate fi desfasurata nicio activitate ecologica in Rosia Montana. 
Pe http://www.ecomagazin.ro/vrem-ca-rosia-montana-sa-fie-inclusa-in-patrimoniul-universal-unesco/ gasim detalii despre proiectul includerii Roşiei Montane in Patrimoniul Universal UNESCO iar pe http://lumif9.jalbum.net/Ro%C8%99ia-Montana---sit-UNESCO/ pot fi vizualizate fotografiile cetatenilor care cer salvarea Rosiei Montane si declararea ei ca patrimoniu al UNESCO.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Atractie si respingere

Termoterapie, reflexoterapie si genunchi vindecati repede si fara durere

Speologi in actiune