Eficienta in afaceri cu forta

Actualul ministru de finante, dl Pogea obliga antreprenorii sa fie eficienti sau sa renunte la firmele lor. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, se va plati un impozit forfetar incepand de la 0 lei venituri, indiferent de cheltuilile inregistrate de firma.
Ce este de neinteles, este faptul ca actualul Guvern a incalcat prevederile legale privind modificarea Codului Fiscal. Modificarile privitoare la impozit se pot face doar prin modificarea codului fiscal care intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie anul urmator.
Insa ordonanta de urgenta a ocolit dezbaterea in Parlament - unde este exercitiul democratic, atunci? - si a avut un traseu fulgerator, ajungand in doua saptamani sa fie publicata in Monitorul Oficial urmand sa intre in vigoare la doua saptamani de la publicare.
Constitutia spune ca nimeni nu e mai presus de Lege. De ce incalca Guvernul Legea?
Nu este primul care trebuie sa o respecte si sa ia masuri sa fie aparata?
Asa cum a fost adoptata, ordonanata de urgenta este neconstitutionala. Sunt curioasa sa vad daca asociatiile oamenilor de afaceri vor ataca la Curtea Constitutionala aceasta ordonanta.
Unele, probabil ca nu, pentru ca sunt totusi unele avantaje in aceasta masura: in sfera serviciilor, unde sunt cheltuieli mici si venituri mari, la un venit de 52.000 lei cu un impozit de 16% suma de platit ar fi de 8320 lei fata de 2200 lei, deci o reducere substantiala a impozitului, de aproape 4 ori! Dar profitul depinde de cheltuielile inregistrate.
Oricum, criza a determinat multi patroni sa isi reduca drastic cheltuielile.
Alte firme sunt tinute in asteptare, nu au activitate, si o parte dintre aceastea au fost inchise sau suspendate de urgenta de proprietarii lor. E ilogic totusi sa platesti 2200 de lei pe an impozit forfetar doar de dragul de a avea o firma cu care nu faci nimic.
Ce se intampla insa cu firmele care au cheltuieli mari, au datorii la banca, la furnizori si au angajati? Nu pot sa inchida pana nu platesc datoriile. Si cu ce bani vor plati impozitul?
Deci, banii care vor fi atrasi repede, repede la buget vor proveni de la aceste firme puse la zid si de la neatentii care au firme inregistrate, nu au activitate si neglijeaza sa le suspende sau sa le radieze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Atractie si respingere

Termoterapie, reflexoterapie si genunchi vindecati repede si fara durere

Speologi in actiune